Пиле с грах и гъби
Необходими продукти:
- 600 г пилешки пържоли (от бут)
- 50 г бекон
- 300 г печурки
- 1 връзка пресен лук
- 2 стръка пресен чесън
- 250 мл пилешки бульон
- 100 мл бяло вино
- 200 г замразен грах
- 4 стръка копър
- 2 с. л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- брашно за овалване
Приготвяне:
- Кожата на пилешките пържоли се отстранява.
- Пържолите се овкусяват със сол и черен пипер и се овалват в брашно.
- Запържват се в зехтина, от двете страни – до златисто.
- След това се изваждат от съда и се разрязват на две.
- Гъбите се почистват, нарязват се на едро и се запържват заедно с нарязания на кубчета бекон.
- След това всичко се изважда и в същия съд се запържват наситнените лук и чесън.
- Връщат се гъбите, беконът и пилешкото месо.
- Деглазира се с виното.
- Налива се бульонът и се готви 15–20 минути на слаб огън, под капак. Ако е необходимо, се наливат 200–300 мл вода.
- Добавят се грахът и наситненият копър, готви се още 3–5 минути и се овкусява със сол и черен пипер.